Főbb takarmányok
2005.07.17. 13:46
Füvek
A lovak természetes táplálékforrása a legelő. A legelő füve nagy fehérje, mész, és foszfortartalmú, igen sokféle vitamint biztosít. A pótólagos takarményozás azomban szükséges. A tavaszi zsenge, magas viztartalmú fűből a ló gyakram nem fogaszt elengendő mennyiséget. Aló napi 90-100 kg füvet legel le virágzás előtt, ez később 50-60 kg-ra csökken.
Szénák
A lovak részére a virágzás kezdetén használt , illatos, kemény szárú széna a legjobb. Táplálóértékük függ: A botanikai összetételtől, a betakarítás módjától, a betakarítási időszak alatti időjárástól, a növedékek számától. A szénák betakarításkor nedvdúsaknak kell lenniük. Szárításkor nem ázhat meg, mert az csökkenti a tápértéket.
Rétiszéna: Többféle növény természetes keveréke. Önmagában kielégíti a lovak tápanyagszükségletét. Az ilyen jó minőségű széna meglehetősen ritka.
Lucerna: Gazdag fehérjeforrás.
Zab
A zab megfelelő formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat. A jó zab közepesen kemény, a szemek szárazak, fényesek, szagtalanok. Betakarítás után 4-6 hétig tárolni kell, mielőtt etetnénk.
Zúzott zab
A hiányos fogazatú lovak és a még ki nem fejlett csikók takarmánya.
Búzakorpa
Kedvező élettani hatású, könnyen emészthető kiegészítő takarmány. Etetése ajánlott beteg vagy frissen csikózott lovaknak. Nagyobb mennyiségben enyhe hashajtó hatású. Nedvesítve etetjük úgy,hogy forró vízzel leöntjük, majd a vödröt lefedve hagyjuk kihűlni és így adjuk a lónak. Legfeljebb 3-4 hónapig szabad tárolni száraz, hűvös helyen.
Árpa
A lovak erőnléténak fenntartása érdekében főként télen etetik. Nem helyettesíti a zabot, mert megterheli a veséket. Őrölve, zúzva vagy főzve etetjük.
Cukorrépa
Szárított formáben szerezhető be, ezért csak hosszú áztatást követően lehet etetni. Áztatás nélkül a duzzadás a ló gyomrában következne be, ami súlyos dugulást okozhat.
Lenmag
Fehérjékben nagyon gazdag, az emésztésre jótékony hatású. Hosszabb idelyű etetése során a szőrzet szépen csillogó lesz. Ha egészben etetjük, először öntsük le forróvízzel, majd várjuk meg míg kihűl. Apróra vágott formáját az abrakhoz keverve adjuk.
Melasz
Por vagy szirup formájában kapható. Forró vízzel kell felhigítani és ezzel az oldattal locsoljuk meg a takarmányt. Nagy energiatartalmú, előnyösen hat az erőnlétre.
Macs
1 L forralt vízbe 1 marék lemagot, 2 kg zabot, 1 kg rozst, búzakorpát, és 1 marék sót teszünk. Ezt összekeverve lehűtve adjuk a lónak. Etetés után alaposan takarítsuk ki az etetővájút, mert az el nem fogyaszott maradék hamar megromlik.
Konyhasó
Nagyon fontos takarmánykiegészítő. A lovak sóigényét mindig az elöttük lévő sótömbbel (nyalósóval) elégíthetjük ki.
Ivóvíz
Létfontosságú! Pótolja az elpárolgott nedvességet. A víz tiszta, idegen szagoktól mentes legyen. Hőmérséklete 10-16 C°-nál ne legyen alacsonyabb,mert bélbántalmakat, vetélést okozhat.
Tápok és takarmánykiegészítők
Ha valamilyen gyári tápot is etetünk abrakként,akkor az őszi-téli vitaminpótlás részben megoldott. Ügyeljünk az adagolás pontos betartására, mert a túlzott bevitel majdnem olyan káros, mint a vitaminhiány.
Zöldségek és gyümölcsök
A lovak ínyencek. Imádják a különleges csemegéket, az édes dolgokatn a szaftos falatokat. A legalapvetőbb etethető zöldségféle a répafélék. Egyszerre sokat is tárolhatunk belőle. Az alma a legkedveltebb vitaminforrások egyike, élvezettel csámcsognak rajta a lovak, akár külön, akár a takarmánnyal keverve kínáljuk. Nemigen lehet túladagolni, napi 1-2 kb is gond nélkül etethető. A görögdinnye a lovak egyik legkedveltebb csemegéje, és a főző vagy sütőtöknek sem igen tudnak ellenállni.
Egy ló napi takarmány és vízadagja:
4-5 kg abrak
5-7,5 kg széna
2,5-4 kg szalma
5-6 kg alomszalma
30-50 L víz
|