csinszya
csinszya
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lóvásárlás
 
Takarmányozás
 
Anatómia
 
Betegségek
 
Tenyésztés
 
Istálló-karám
 
kiképzés
 
Galopp
 
Ügető
 
Hírességek
 
Ápolás
 
Ló és ember
 
A lóversenyről
A lóversenyről : A lóversenyről

A lóversenyről

  2005.07.16. 11:45

hogyan jutnak el ide a lovak?

A tenyésztő

A tenyésztő "állítja elő" a versenyzés alapanyagát, a versenylovat. Ménesében tenyészkancákat tart, melyeket korábban származásuk ill. versenykarrierjük  és megfelelő egészségi állapotuk alapján választott ki. Ezeket a kancákat mérlegelés után megfelelő ménnel párosítja, hogy minél jobb utódaik legyenek. Az apaállat lehet saját tulajdon, bérbevett mén, vagy bérfedezést vállaló tenyészmén. Ez utóbbi esetben a telivér kancát szállítják a tenyészménhaz, mivel a mesterséges termékenyítés eredményét nem ismerik el a méneskönyvek telivérnek. A megszületett csikók legalább 1 évig a ménesben nevelkednek, aztán évesen vagy 2 évesen kerülnek eladásra. A tenyésztő költségeit nagyészt a csikók vételára, másrészt egy normális keretek közt zajló versenyéletben a megnyert díjakból jutó részesedés, az eladott, tehát más tulajdonában lévő lovak eredménye után is jutó tenyésztési prémium fedezi. A tenyésztők többsége persze maga is futtat, egyrészt az el nem adott lovakat próbálja versenyeztetni, másrészt az eleve eladásra nem kínált, tenyésztési lovak képességvizsgálata is az ő neve alatt zajlik.

A tulajdonos

A tulajdonos a versenyélet legjelentősebb finanszírozója. Ő az, aki megveszi a csikót a tenyésztőtől, majd tréningbe adja az idomárnak, fizetve a ló tartását és a munkadíjat.Az ő bevétele a ló eredményes szerepléséért járó versenydíj, ennek kellene fedeznie az egyszeri vételi kiadást, és a folyamatos tartási költségeket. A tulajdonosok pozíciója igen széles, 40-50 lovat tartó nyagyfuttatótól, az 1-2 lovat tartó kistulajdonosig.Van, aki vállalkozása nyereségét fordítja erre, van, aki örökség révén jut több lehetőséghez, és van, aki szinte a szájától vonja meg a falatot, hogy legyen kinek almát, sárgarépát vinni. A Turf persze nem egyszer kiszámíthatatlan. Hosszú távon a nagyok valószínűleg elérik céljukat. A futtató saját céljaira tenyészt versenylovakat, de álltalában a legtöbb tulajdonos nagy álma, hogy egyszer saját tenyésztésű lóval nyerjen Derby-t.

Az idomár

Az idomár vagyis a tréner, a ló versenyre való felkészítéséért felelős. Vezet egy kisebb közösséget, a nevével ellátott istállót. A rábízott lovak számától függ az istállószemélyzet létszáma: lovászok, lovastanuló(zsokéjelölt) valamint a hivatásos zsoké. Az idomár jellemzően vállalkozó, aki istállóját gazdasági egységként vezeti, elszámol a tulajdonossal, alkalmazottakkal, pályával egyaránt. Feladata végezni vagy irányítani a csikók betörését, a versenylóvá nevelés, majd a lovak formába hozása-tartása, versenyre való felkészítés. Ugyanakkor felelős a ló egészségéért, feladata e tekintetben az egészségügyi problémák felismerése, esetleg kezelése. Az idomár személyisége, bizonyított szakértelme, korábbi eredményei jelentik a garanciát a tulajdonos számára, hogy jó helyre került a lova. Bevétele a tartásdíj és a %, ami a nyert versenydíjakból való jutalék mérékét fejezi ki. Az idomár foglalkoztatása piaci alapon történik: a sikeresebb tréner esetenként egy kisebb istálló lólétszámának többszörösével dolgozik. A legsikeresebb magyar galopp tréner Imperiál egykori idomárja, Aperianov Zakariás, aki pályafutása során 17 derbygyőztest nevelt, és 15-ször volt champion.

A versenylovas

A versenylovas vagyis zsoké, álltalában lovászként kezdi szakmai pályafutását. Ha munkában rátermettséget igazol, trénere lovaglási engedélyt kér számára, és mint lovastanuló a nyilvános versenyeken is lovagolhat, ahol 3 és 1 kg engedményt kapaz általa vitt ló, ezzel ösztönzik az idomárokat a fiatalok foglalkoztatására. Újra bizonyítania kell, csak a 10-dik nyerése után kap ostorhasználati jogot. Ezután már csak 2 és1 kg az engedménye, de az ostorral együtt elég csábító ahhoz, hogy a tehetségét végleg bizonyítsa. 25 verseny után zsokéjelöltnek nevezik, ekkor már csak 1 és 1 kg engedményt kap, végül a 40-dik versenyével nyeri el a zsoké minősítést, ettől kezdve nincs engedménye. A zsoké a versenyüzem sztárja. Segíti a lovakat a minél jobb teljesítményre,. Álltalában alacsony termetű, könnyű súlyú ember, hisz a felszereléssel együtt kell tudni vállalnia az 50-60kg közötti súlyt, mint lovaglási terhet.

Versenyintézőség:

A versenynap legfőbb őre, a pálya állapotától, a szereplők megfelelő megjelenéséig minden az ő ellenőrzési hatáskörébe tartozik. Leginkább persze a futamok felügyelete, a szabályok betartásának ellenőrzése. Számonkérési, bűntetési jogköre van szabálytalanság, hanyagság, sportszerűtlenség esetén. A lóversenyélet egyik garanciája.

Versenytitkár

Elsősorban a versenyélet szervezése, feltételrendszerének kialakítása a feladata. Az éves versenynaptár és az egyes versenynap programjainak a megszerkesztése egyaránt.

Hendikepper:

A versenyek eredményeinek feldolgozása, a lovak futott formáinak értékelése, a hendikep beállításoknak a futások alapján történő folyamatos módosítása a feladata.

Starter:

A start technikailag korrekt lebonyolításáért felelős, és azért, hogy senki ne szerezzen jogtalan előnyt. A fegyelmezettlen indulókkal szemben szankcionálási joga van.

Lóversenyzést Felügyelő Bizottság:

Kijelöli a versenyintézőség tagjait, dönt az engedélyek kiadásáról. A lóversenyzés legfőbb felügyelő szervezete.

 
További menü
 
idő
 
Számláló
Indulás: 2005-07-12
 
naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Képek
 
Fajták
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!