A versenylovak takarmnyozsa
2005.07.21. 14:28
77%-os, tlagos fehrjeemszthetsg flttelezsvel
Az ers s tarts ignybevtelnek kitett lovak energia ignyk egy rszt zsrraktraik bontsval fedezik. Tbb adat amellett szl, hogy a versenylovak takarmnynak zsr- illetve olajkiegsztse (kb. 8%-ban) elnys, s megakadlyozhatja a vrcukorszint cskkenst (HINTZ, 1984; GLADE, 1989).
Az edzs idszakban nem javasolhat a sznaadag mrsklse a gyomor-bltartalom tmegnek, az n. holtslynak a cskkentsre, mert az emsztsi zavarokhoz (a vakbl s remese elsavanyodshoz, a blflra mkdsnek krosodshoz) vezethet. A napi takarmnyadag 4-6 kg rtisznbl (angol szakrtk szerint ne adjunk pillangs sznt; a nmet takarmnyozsi iskola viszont a herefves illetve lucernasznt kifejezetten ajnlja; voltakppen a helyes energia-fehrjearny az, amit tartani kell !), 2-8 kg abrakbl (zab, s/vagy kukorica), 1-5 kg ltpbl (11-13 MJ DE, 65-75 gramm emszthet nyersfehrje/kg), kevs bzakorpbl (0.25-1.0 kg) s 5-10 dkg svnyianyag-vitaminkiegsztbl lljon (240 g Ca, 40 g P, 125 g NaCl, 600 000 NE A-, 80 000 NE D3-, 2g E- s 2 g C-vitamin/kg). A napi takarmnyadag 120-130 MJ DE-t, 800-1000 g emszthet nyersfehrjt tartalmazzon.
Versenyszezonra, ers s tarts ignybevtelre val takarmnyozsi flkszts 6-8 httel korbban kezddjn. Az indulskor adott abrakkeverket (tpot) a kezdeti napi 5 kg-os adagrl fokozatosan 8-8.5 kg-ra emeljk. Az emltett mennyisgeket ngy rszletben clszeru kiosztani. Mindezzel prhuzamosan a sznaadagot 3.5-4 kg-ra cskkentjk, amelynek harmadt reggel, ktharmadt este etessk meg. Rendkvl fontos, hogy az esetleges pihen napon (vagy cskkentett edzsadag esetn) az abrakadagot cskkentsk, a sznt emeljk.
Kzvetlen hosszabb ideig tart verseny eltti 1-2 napban korbbi 1-2 kg tpot adhatunk, a sznaadag rovsra. A verseny napjn nem szksges szilrd takarmnyt adni, a nyals s az ivvz ltalban elegend (br a gyakorlatban reggel kevs szilrdat is szoktak eteni). Rvid tv futs eltt viszont hasznos lehet a start eltt 3-4 rval adott kevs abrak. (Az idzts rendkivl fontos !) A versenyl tpllanyagelltsa javthat az abraksszetevk hkezelsvel, extrudlsval, tovbb a takarmnyismereti rszben ismertetett mash etetsvel. Az idetartoz hasznostsi tipusokba sorolt lovak (get-, galopp-, ugr- s djl) gy tekintendk, mint egy atlta. A legfontosabb klnbsg az, hogy a l viszonylag fiatalabb korban versenyez. Emiatt a versenylovakat mr szletsktl klns gonddal kell nevelni, takarmnyozni.
A versenylovak takarmnyozsnak legfontosabb alapszablya az, hogy mind az alultplltsgot, mind a tlkondicit el kell kerlni. A ksbbi ignybevtelre nem elssorban "energiaraktrak" kpzsvel, hanem a mindenkori terhelsnek megfelel fejadaggal kell a lovat kpesteni. A tl bsges takarmnyozs elzsrosodshoz vezet, ami pedig plusz terhet r a szvre; egyidejuleg a htermels s gy hvesztesg megn. A zsrbont enzimek aktivitsa cskken, holott ezek mukdse elengedhetetlen az intenzv munkavgzs kzben. A tletets extrm esetben a lbak vizenyjhez, a brn csalnkitsek kialakulshoz, kliks gyomor-bl bntalm akhoz, patairha-gyulladshoz, (tlerltetses) izomelfajulshoz s a test tlhevlshez vezethet.
A fejadag ellenrzshez segtsget ad annak ismerete, hogy az letfnntart energiaignyen fell rnknt s lsly-kilogrammonknt sta, jrtats esetn 2, nhny rvid vgtval "tarktott" lass getskor 21 (500 kg-os l esetben ez kb. 1 kg zabenergiartkvel egyenrtku), gyors, vgtkkal s nhny ugrssal bvtett getskor 53, rvid vgta, galopp, ugrs esetn 97, kimert erfesztskor (lovaspol, verseny teljes sebessggel) 250 kJ DE-t ignyel a l.
Az etets sorn alapszably, hogy naponta legalbb hromszor adjunk abrakot vagy ltpot, reggel s dlben kevs, este bsges sznval egytt. Ivvz s nyals folyamatosan lljon a lovak rendelkezsre. Tbb llat azonban nem veszi fl ilyen mdon a szksges konyhas mennyisget, ezrt napi fejadagjba tovbbi 60 gramm konyhast keverjnk. Gyakorlati megfigyelsek szerint egy sk terepen versenyz, mintegy 500 kg lsly l 13-18 kg (lgszraz) takarmnyt is kpes elfogyasztani, ami testslynek 2.7-3.7%-a. (Mint az 1.tblzatbl kitnik, a gyakorlat szmra fls hatrknt a 3%-os rtk javasolhat.) A ltp (gabonaflk, korpa, extrahlt dark) teszi ki a fejadag 30-60%-t. Van olyan megfigyels is, hogy a normn fll nyjtott fehrje javtja a futteljestmnyt (FRAPE, 1986). Br nincsenek kzvetlen bizonyitkok arra, hogy a versenyl svnyianyag- s vitaminignye klnbzne a tbbi hasznostsi tipustl, a vrkpzs rdekben a vas-, rz-, flsav-, B12- s B6-, a szv- s a vrkeringsi rendszer tmogatsra az E-vitamin-, a konyhas- s szeln-, a csontvzfejlds s -karbantarts cljbl a kalcium-, foszfor- s D-vitamin-, az izomzat optimlis szerkezetnek megrzsnek s energiaforgalmnak tmogatsra az E-vitamin, szeln-, a B1-, B2-vitamin, pantotnsav-, nikotinsav- s magnziumelltsra klns figyelmet kell fordtani. Igretes eredmnyek szlettek az L-karnitin flhasznlsa kapcsn (HAUSENBLASZ s mtsai, 1996).
|